Tervezés helye:

Preikestolen, Norvégia

Tervezés ideje:

2015.

A pályázat kiírás szerint egy olyan épületet kellett tervezni a népszerű norvég kilátóhelyre, ami kiszolgálja az idelátogatók felmerülő igényeit, mint az ivóvíz és mosdók használata. Ezt kiegészítettem egy olyan funkcióval, ami egy menedékként és pihenőként szolgáló fedett-zárt kilátó épületként működik. Fontos szempont volt, hogy reagáljon a terv az évek alatt a sziklán szélesedő repedésre, ami valószínűsíthetően a szikla leszakadását okozza a jövőben. Így egy olyan koncepciót dolgoztam ki, amivel az épület egy bevágásban helyezkedik el a meglévő sziklában, egy előre elkészülő mementóként emlékeztet a múltra és az elkerülhetetlen jövőre. Az épület a sziklába vésve áll, amíg a természet elvégzi a munkáját, és csak a szikla leszakadása után mutatkozik meg az épület teljes méretében. Ezen túl a szikla rögzíti a jelenlegi állapotot, és a jövőben mértékként szolgál a leszakadt szikla hosszának és felületének bemutatásával.

 

Publikációk, cikkek:

Rethinking Competition