Tervezés helye:

Szólád, Magyarlország

Tervezés ideje:

2018.

 

Szólád településen található kétszintes családi ház áttervezése volt a feladat. Az idősebb házaspár nyugdíj és kereset kiegészítésként a ház felső szintjét kiadásra szánta, az alsó szintet pedig kisebb bővítéssel családi lakásként szerette volna kialakítani. Az eredeti tervek szerint a nappali a déli szoba falának áthelyezésével került volna kialakításra, mert a 6×2,5 méteres keskeny szoba túl kicsi volt közös térnek. Sajnos, a szűkös költségkeret miatt ez nem volt megvalósítható, és egy sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megoldással a belső tér került áttervezésre, és az épülethez kívülről csatoltam egy modern hatást keltő, egyszerű, többfunkciós pergolát, ami egy külső nappaliként, fedett teraszként és kiskertként is működik, valamint igény szerinti járhatóvá tételével a felső szinti terasz bővítéseként is működik.

A belső tér meglehetősen zárt, egy központi folyosóról nyíló kisebb szobákra és helyiségekre osztott terekből állt össze, és teljesen hiányzott belőle egy nagyobb légtér, amit közösségi térnek használhatott volna a család. A szobák száma az eredeti verzióban 4 volt, de nem tartalmazott külön nappalit, ezért a szinte felesleges középső folyosó, a konyha és a legkisebb szoba összenyitásából egy meglehetősen nagy közös térként működő nappalit és konyhát alakítottam ki, amihez egy külön helyiséggel kapcsolódik egy bővített méretű étkező, új, teljes falas panoráma ablakkal, ami a terasz és új pergola felé néz.

A belső térben felhasznált bútorok és használati tárgyak kialakítása az egyszerűség jegyében, könnyen és olcsón, akár saját kezüleg kivitelezhető elemekből állt össze.

Az alacsony költségkeret miatt a tervezést karitatív tevékenységként végeztem.


Bontandó szerkezetek


Új szerkezetek


Új kialakítás